Beleidsplan
Stichting Vrienden van de Spieghelkerk
Beleidsplan 2017 – 2022
Inleiding
In 2010 werd de Stichting Vrienden van de Spieghelkerk opgericht met een tweetal doelstellingen. Ten eerste het bevorderen van het sociaal-culturele en religieuze leven om daarmede een respectvol samenleven van mensen te bevorderen ongeacht ras, kleur, geloof, levensovertuiging, geaardheid, welstand of welk ander onderscheidend kenmerk dan ook. Ten tweede het bevorderen van de instandhouding van de Spieghelkerk zowel uit- als inwendig om als centrum te kunnen blijven dienen voor de onder de eerste doelstelling geformuleerde activiteiten. De bouw van de Spieghelkerk (Amsterdamse School) werd in 1925 voltooid en was eigendom van de in 1915 opgerichte Vereeniging tot Evangelisatie. Inmiddels is het kerkgebouw eigendom van de Protestantse Gemeente Bussum en is een rijksmonument. De verdere vervolmaking van het originele ontwerp van de architect Theo Rueter (1876 – 1963) en het behoud van de bepalende uitstraling van het kerkgebouw behoort ook tot de tweede doelstelling van de stichting.
Plan en actie
Om de sociale cohesie tussen mensen, de bijdrage aan cultuur en de spirituele beleving en de zingeving van leven te bevorderen stelt het bestuur zich ten doel van de Spieghelkerk een sociale ontmoetingsplaats te maken waar het accent ligt op binden in plaats van scheiden. Het streven is om van het kerkgebouw, naast de religieuze activiteiten van en door de eigenaar van het gebouw, een sociaal cultureel centrum te maken waar de respectvolle dialoog tussen mensen met verschillende levensovertuiging en/of levensinstelling mogelijk is.
Ieder seizoen (1 juli – 30 juni) zullen tenminste vier bijzondere bijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van een actueel onderwerp op sociaal, cultureel, spiritueel of maatschappelijk gebied welke toegankelijk zijn voor een ieder die voor een bepaald onderwerp belangstelling heeft. Deze bijeenkomsten zullen steeds omlijst worden door bij het onderwerp passende muziek. Tevens zal één maal per jaar in de kerstperiode een eigentijdse versie van het kerstverhaal worden verteld. De eigenaar van het kerkgebouw heeft medewerking toegezegd.
Het bestuur blijft voortdurend op zoek naar het ontwikkelen van nieuwe activiteiten, zoals dat in de afgelopen jaren ook is gedaan. Als voorbeeld van zo’n activiteit in het verleden kan de Spieghel Academie worden genoemd, waarbij kunstenaars en wetenschappers in debat gingen met het publiek. Tevens werden en worden er muziekspecials gehouden. (Ton Koopman, Jacob Bogaart e.a.)
Het voorbereiden en organiseren van de evenementen en activiteiten zal worden verricht door niet bezoldigde vrijwilligers onder leiding en verantwoordelijkheid van het bestuur. Door de toenemende aantallen bezoekers wordt gestreefd naar uitbreiding van het aantal vrijwilligers.
Na ieder seizoen zal worden geëvalueerd wat de maatschappelijke relevantie is geweest van de georganiseerde evenementen alsmede van de financiële haalbaarheid van de ondernomen en de nog te ondernemen activiteiten binnen het kader van de doelstelling van de stichting.
Het bestuur streeft ernaar meer jeugdige personen te betrekken bij de programmering, de evenementen en het bestuur .
Inmiddels hebben meer dan duizend personen laten weten geïnteresseerd te zijn in de door de stichting georganiseerde Spieghelavonden en regelmatig hierover te willen ontvangen. Het bestuur streeft naar uitbreiding van het adressenbestand van geïnteresseerden en verdere geografische spreiding van geïnteresseerden.
Middelen
De stichting beoogt niet het maken van winst. Daarom zal slecht aan bezoekers of deelnemers aan de activiteiten of evenementen een bijdrage worden gevraagd in de kosten voor zover de draagkracht dat toelaat. De gevraagde bijdrage in de kosten van een evenement zal zo laag mogelijk worden gehouden. Getracht wordt deze bijdrage op slecht € 10,00 -zoals in 2010 vastgesteld- te handhaven. Aan een aantal “vrienden” van de stichting wordt een jaarlijkse financiële bijdrage van tenminste € 100,– gevraagd. Dit geeft de stichting een basis om een deel van de kosten van de evenementen en de algemene kosten te dekken. Uitbreiding van de kring “vrienden van de Spieghelkerk” wordt nagestreefd. Het streven is jaarlijks tenminste break even te bereiken. Eventuele overschotten worden toegevoegd aan het eigen vermogen, zodat over voldoende reserves kan worden beschikt om eventuele tekorten te kunnen opvangen. Voorts zal de opbouw van fondsen aangewend worden voor de bevordering van het behoud van de Spieghelkerk .
Jaarlijks zal een jaarrekening worden opgesteld door de penningmeester en worden vastgesteld en goedgekeurd door het bestuur van de stichting. De controle van de jaarrekening zal worden gedaan door een daartoe geschikte geachte “vriend” of een gekwalificeerde derde.
Eveneens zal per jaar en of per seizoen een begroting worden opgesteld op basis van de voorgenomen activiteiten en evenementen.
Bestuursleden worden niet bezoldigd.
Tenslotte
Het bestuur ziet erop toe dat alle activiteiten en handelingen zullen geschieden binnen het kader van de statuten van de stichting.
Voor verdere informatie wordt verwezen naar de website www.spieghelkerk.nl